Paddla kanadensare
Paddla i Vättlefjäll.
Det är en fördel att man har lite paddlingsvana, men fungera bra även för nybörjare. Sjösystemet här är ganska litet och man har möjlighet att paddla nära land, samt att det är relativt skyddat för vindar.
Vid några av sjöarna finns det iläggningsbryggor för att underlätta sätta i och dra upp kanoten.
Paddeltag och kliva i och ur kanot (kanadensare)
Vanligast att man är två som paddlar.
Person som sitter fram kliver i/ur först, den som sitter bak håller i. Lättast om man har kanoten längs med brygga eller strand/land kant.
Paddeltaget (draget) för att paddla rakt fram. Börja med att sätta i paddeln långt fram, med hela paddelbladet under ytan. Dra bakåt med paddeln nära kanotens sida. Lyft upp paddelbladet över vattenytan och börja om fram till ett nytt tag.
Den som sitter bak gör likadant, samma typ av grundpaddeltag. När man behöver svänga är den bakre paddlaren som styr. Man kan styra genom att använda paddel som ett roder (styråra). Eller hålla paddelbladet still ut på sida (bromsar) samtidigt som frampaddlaren paddlar på. Vill man behålla farten görs hellre andra varianter av paddeltag. T.ex om kanot ska svänga åt samma håll som den sidan man paddlar på görs J-drag, man vrider ut paddelbladet i slutet av draget. Om behöver svänga till motsatta sidan gör man paddeltaget långt ut från kanotens sida, det kallas sveper.
Länkar med tips från friluftsfrämjar sidor.
Att tänka på -när man ska paddla kanot:
Lasta och packa Kanadensare
Viktigt att man packar kanoten (kanadensaren) med personer och packning så att kanoten flyter vågrätt -jämt i vattnet. Om inte så behöver man stuva om.
Tänk på att packa reservkläder och elektronik men även mat vattentätt. Detta om man har oturen att kanoten välter eller om hamnar i kraftigt regnväder. Packningen fördelas i kanoten med tyngsta sakerna i mitten.
Sätt fast vagnhjulen med en av dess spännremmar löst i ett av stagen.
Vana paddlare har andra knep hur man fördelar vikten i en kanadensare vid t.ex. vind. Men det tillhör överkursen för de nyfikna som vi inte beskriver här.
Var försiktig med kanoten. Ingen person eller tung packning kvar i kanoten när den dras upp eller sätts i vattnet. Inte heller något tungt placerat vid kanotändarna när man transporterar kanoten på land med hjulen på. Om man ändå måste ha packning kvar i kanoten bör den då placeras där hjulen sitter (centrerat i mitten).
Bra saker att ta med sig
vid en dagsutflykt:
Oväder eller olycka
Vid oväder, om det blåser hårt, stormar eller åskar ska man inte ge sig ut. På Surtesjön, som är lite större, kan det bli vågor och motvind som gör det svårt att paddla kanadensare (kanadensare är vindkänslig om man jämför med kajak, kajaker klarar vågor och vind mycket bättre).
Om det blåser upp, eller kommer åska under dagen när man redan är ute,
kan man avbryta. Från vissa platser i sjösystemet kan det då vara lämpligare att rulla tillbaka kanoten på land via väg, t.ex. Skärsjölundsvägen där finns en del backar men det går.
Åskskurar kan man vänta ut från land tills de passerat.
Om kanot (kanadensare) råkar välta och man är nära land är det lättast att simma in med den till land och därifrån vända och tippa ur vattnet. Förhoppningsvis har man med sig ett torrt klädombyte. Då kan man efter bytet, lätt fortsätta utflykten.
Det sker några gånger per år att personer som hyrt av oss råkat välta. Oftast är det vid i och urstigning. Därför viktigt att man aldrig står i en kanot samt vid i och urstigning att man hjälper varandra att hålla kanoten stilla.
Tömma en kanot ute i vattnet är ganska svårt och man behöver ha hjälp av personer i annan kanot, samt helst tränat på det några gånger. Det kallas kamraträddning. Läs mer
Man kanske inte tänker på det, men kanotister är lika som alla andra som färdas vid och på vatten skyldiga att hjälpa de nödställda om olycka har varit framme.
Om man inte klarar av situationen själv eller med hjälp av andra,
vid risk för drunkning eller om skett annan allvarlig skada LARMA 112.
Tänk på säkerheten ha ALLTID koll på vart du befinner dig geografisk för att kunna meddela larmcentralen om var ni är.
Viktigt att ha mobilen i vattentätt fodral eller påse.
Mobilnätets täckning varierar ute i Vättlefjäll.